Begraven of cremeren

Naast de keuze tussen begraven of cremeren, zijn er meer keuzes te maken rond de uitvaart. Die gaan bijvoorbeeld over de locatie en de vorm van de uitvaart. De uitvaartverzorger zal met de nabestaanden de mogelijkheden bespreken. De wensen die de overledene heeft laten vastleggen worden vanzelfsprekend meegenomen.

 

Uw wensen vastleggen       

Als lid van de vereniging kunt u uw wensen voor uw uitvaart vastleggen. U gebruikt hiervoor het Laatste wensen formulier dat u hier vindt of aan kunt vragen bij het secretariaat.   

 

Begraven

Een begrafenis kan op diverse locaties plaatsvinden. Er zijn mogelijkheden binnen de gemeente Pekela of in omliggende gemeenten, op een gemeentelijke begraafplaats of een kerkhof.

      

In de gemeente Pekela zijn twee gemeentelijke begraafplaatsen; één in Oude Pekela en één in Boven Pekela. Daarnaast zijn er in onze gemeente diverse bijzondere begraafplaatsen (kerkhoven), te weten:

      

In Nieuwe Pekela

  • Evang. Lutherse kerkhof   
  • Gereformeerde kerkhof
  • Hervormde kerkhof
  • R.K. kerkhof   

      

In Oude Pekela

  • Joods kerkhof   
  • R.K. kerkhof      

 

In de regio

  • Natuurbegraafplaats Laude te Sellingen   
  • Natuurbegraafplaats Hillig Meer te Eext
  • Natuurbegraafplaats Reiderwolde te Winschoten

 

Onze uitvaartverzorger vraagt een graf aan bij de gemeente Pekela,  één van de kerkelijke instanties of bij een van de natuurbegraafplaatsen. Met de nabestaanden worden de mogelijkheden besproken. Daarbij kan de uitvaartverzorger ook vertellen over de kosten van een graf en de duur van grafrechten.

      

Keuze grafkisten

Naast de keuze voor een graf, vraagt een begrafenis ook een keuze voor een grafkist. De uitvaartverzorger beschikt over diverse modellen en uitvoeringen van grafkisten, van de meest gebruikelijke tot exclusieve grafkisten. Ook zijn er mogelijkheden om milieubewust begraven te worden, bijvoorbeeld in een kartonnen kist of in een lijkwade.

 

Begrafenis

De uitvaartverzorger zal met de nabestaanden in gesprek gaan over de wensen rondom de afscheidsdienst en begrafenis.

     

Cremeren

Een crematie kan plaatsvinden in een van de crematoria in onze omgeving, bijvoorbeeld in Winschoten of Stadskanaal.

       

Crematie       

De uitvaartverzorger zal met de nabestaanden in gesprek gaan over de wensen rondom de afscheidsdienst en crematie.

       

As bestemming       

Na de crematie kan de as van de overledene worden verstrooid of bijgezet. Verstrooien is mogelijk op een strooiveld bij het crematorium, of bijvoorbeeld op de Noordzee, het IJsselmeer of een strooiveld in de natuur op de Veluwe.       

Bijzetten kan in een columbarium, urnentuin of urnenkelder. Ook kunt u er voor kiezen om de urn bij u thuis neer te zetten.    Wilt u de as dicht bij u blijven dragen, dan kunt u een deel van de as verwerken in een sieraad, zoals een hanger of een ring.